Θέρμανση-Κλιματισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ.
Κιν.: +30 211 4026 047

Κερδίστε χρήματα από το ακίνητο σας!

assets_LARGE_t_420_54139693_type13031Του Ηλία Ψαθά

Κερδίστε χρήματα από το ακίνητο σας!

Η  κρίση έχει οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε οριακό, αν όχι πέραν του οριακού, σημείο. Τα ακίνητα πωλούνται, ή μάλλον δεν πωλούνται, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Για την ακρίβεια σκοτώνονται στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Παρόλαυτά, δύσκολα θα βρουν, ακόμα και αυτές τις τιμές, αγοραστές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ενοικίασης, όπου αν βρεις τελικά ενοικιαστή θα είναι δύσκολο να εισπράξεις το ενοίκιο σε πολλές των περιπτώσεων. Ενοίκιο το οποίο μετα βίας καλύπτει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, συν κάποια επιλέον έξοδα του ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβάνοντας τα έξοδα συντήρησης αυτού.

Η λύση είναι μία. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πτυχή του οικονομικού μας αποτυπώματος λίγο πιο επαγγελματικά. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο καταναλωτής είναι πλέον πιο συγκεκριμένος και “ψαγμένος” και αυτό επιτάσσει τη συμμόρφωση και των πωλητών, επιχειρηματιών. Ναι, επιχειρηματιών, γιατί στην τελική αυτό είναι κάποιος ο οποίος προσφέρει ένα αγαθό, όπως π.χ. μια κατοικία είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση. Δεν μπορείς πλέον, με τόσα ακίνητα στο αζήτητο, να μην ψάξεις πιο διεξοδικά μια διαδικασία προώθησης του δικού σου. Πρέπει, όπως και είναι στην πραγματικότητα, να αντιμετωπίσουμε όποιο ακίνητο σαν επένδυση. Αυτό θα φέρει μια βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του, είτε πωλώντας το, είτε ενοικιάζοντας το, σε πολύ καλύτερη της αναμενόμενης τιμή. Η λύση λοιπόν έχει ένα όνομα: “Αναβάθμιση” και δύο πτυχές: “Ενεργειακή και Δομική”.

1) Ενεργειακή Αναβάθμιση Ακινήτων

Μπορούμε να πούμε πολλά τόσο για τα εργαλεία, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση και ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε, όμως, για δύο πολύ συγκεκριμένα εργαλεία και θα αναφερθούμε πολύ περιληπτικά στη γενικότερη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πετάμε στα σκουπίδια Ενέργεια, σε όλες τις μορφές της. Αυτό έχει σοβαρές οικονομικές και κυρίως περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, αυτή θα την εντοπίσουμε σίγουρα στη νοοτροπία του Έλληνα. Σίγουρα η οικονομική κρίση μας περιορίζει ασφαλώς στο να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω πρόβλημα, ο Έλληνας, παρολαυτά, είναι άκρως αποπροσανατολισμένος. Αναζητώντας το φθηνότερο πρατήριο βενζίνης, δε λύνεις το πρόβλημα της κατανάλωσης καυσίμου. Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι κυρίως παλαιάς τεχνολογίας τα οποία χρησιμοποιούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών(θέρμανση, Ζεστό νερό χρήσης, κλιματισμό…) κοστοβόρα και εξαιρετικά ρυπογόνα καύσιμα. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στα εργαλεία:

α) Θέρμανση-Κλιματισμός

 Τα υδρονικά συστήματα ήταν πάντα οι αποδοτικότερες και χρησιμότερες μορφές θέρμανσης. Κάθε ελληνική οικοδομή χρησιμοποιεί κεντρικά συστήματα θέρμανσης με χρήση καλοριφέρ. Μπορείτε να αναβαθμίσετε τον τρόπο θέρμανσης στο ακίνητό σας αντικαθιστώντας τον παλιό λέβητα με έναν καινούριο μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης και προσδίδοντας έτσι προστηθέμενη αξία σε αυτό. Αυτός ο λέβητας μπορεί πλέον να προσφέρει πλήρη αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα. Στην περίπτωση εγκατάστασης λέβητα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου, το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι ικανό να οδηγήσει σε απόσβεση της εγκατάστασης αυτής σε 2-3 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η μειωμένη τιμή εγκατάστασης Αντλιών Θερμότητας αέρος-νερού, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα ερευνών οι οποίες τις χαρακτηρίζουν ως τα οικονομικότερα μέσα θέρμανσης, τις καθιστούν Νο 1 επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, αν τα τερματικά σώματα δεν είναι απλά καλοριφέρ, αλλά αντικατασταθούν από fan coil,τότε μπορούν να προσφέρουν αποδοτικότερα θέρμανση το χειμώνα, δροσισμό το καλοκαίρι και ταυτόχρονα ζεστό νερό.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με έναν επιλεκτικό ηλιακό θερμοσίφωνα, η κατοικία σας μπορεί, παρά την ηλικία της, να ανέβει πολλές βαθμίδες στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης, φτάνοντας τα συγχρονα κτίρια.

β) Θερμομόνωση

Δεύτερο αλλά σημαντικότερο είναι η θωράκιση του ακινήτου, ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες θερμότητας. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αν αλλάζοντας κουφώματα καταφέρνουμε να μειώσουμε κατά 50%  τις απώλεις θερμότητας, καταλαβαίνουμε πως και η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου θα μειωθεί και αυτή αναλόγως.

2) Δομική αναβάθμιση

Με χαμηλό πλέον κόστος στην Ελλάδα της κρίσης, μπορείτε να αλλάξετε την εσωτερική διαρύθμιση του ακινήτου σας. Αυτό θα το καταστήσει μοντέρνο και σύμφωνο με τις σύγχρονες απαιτήσεις των επίδοξων ενοικιαστών ή αγοραστών. Αλλάζοντας τα έπιπλα στην κουζίνα και ανακαινίζοντας το μπάνιο, προσφέρεται μια κατοικία έτοιμη και πιο ευχάριστη. Η πρώτη ετνύπωση μετράει πάντα. Με αυτές τις αλλαγές, έστω ακόμα και σε περίπτωση παλαιών οικοδομών, όλοι θα δουν με άλλο μάτι αυτό το σπίτι, το οποίο θα είναι εκτός από ενεργειακά φθηνό και μοντέρνο. Λόγω και της χαμηλότερης τιμής από ένα νεόδμητο αυτές οι αλλαγές το καθιστούν άκρως ανταγωνιστικό.

Συμεράσματα

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται την ύπαρξη ενός καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού για την υλοποιησή τους. Όμως, προσδίδουν στο ακίνητο προστιθέμη αξία, το κάνουν πιο ανταγωνιστικό και σίγουρα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, μειώνουν κατά πολύ τους χρόνους αξιοποίησης του. Εξάλλου, όπως ανέφερα στην αρχή του άρθρου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ακίνητά μας σαν μια επένδυση. Μια αυτόνομη επιχείρηση.

Βέβαια, τα παραπάνω και λόγω της περιβαλλοντικής και ενεργειακής τους σημασίας θα έπρεπε να επιδοτούνται. Αυτό συνέβαινε με το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον”, το οποίο έφτανε να επιδοτεί μέχρι και το 70% μιας τέτοιας επένδυσης και ήταν παγκόσμιο πρότυπο. Λόγω κρίσης έχουν παγώσει τέτοια βοηθήματα. Ελπίζουμε σύντομα, για το καλό της οικονομίας και του περιβάλλοντος να επανέλθουν πιο δυναμικά από πριν.

Δώστε αξία στο ακίνητό σας και αυτό θα σας το ανταποδώσει..!

Ηλίας Ψαθάς

MSc, Μηχανολόγος Μηχανικός

Leave a Reply

Πρόσφατη Δημοσίευση

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κωνσταντινουπόλεως 20Α, Γλυφάδα
Τηλ/Fax: (+30) 211-4026-047
Κιν: (+30) 694-8278-942
https://www.green-innovation.gr
Email: info@green-innovation.gr

Λίγα Λόγια

Το φάσμα εργασιών της εταιρείας μας ξεκινά από τις απλούστερες κατασκευές και φτάνει μέχρι τη μελέτη και κατασκευή υπερσύγχρονων τεχνολογικά έργων ενεργειακής αναβάθμισης, κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης.